Sentimentul puterii personale
- psiholog Bucur Mihaela Daniela
- May 26, 2015
- 1 min read

Un om devine depresiv atunci cand , din cauza insucceselor sau frustrarilor , el se confrunta din nou cu vechiul sau sentiment de neajutorare.
Sentimentul puterii personale apare in contactul intre Eu si mediul sau si desemneaza puterea „ puterea pe care o resimte subiectul in sine pentru a face fata cerintelor si adversitatilor luptei pentru existenta” ( Lersch, 1938). De acest sentiment tine placerea de a ne angaja competent intr-o sarcina de care ne simtim capabili ; senzatia de forta care ne face sa credem ca putem ‚muta muntii din loc’ ; siguranta legata de propria capacitate si de stapanirea cotidianului; increderea in propria noastra capacitate de a ne putea impune fata de lumea exterioara si de semenii nostrii.
Un sentiment slab al puterii proprii se distinge prin descurajare, indoiala de sine , teama de esec ,sentimente de inferioritate si neputinta, de neajutorare si slabiciune. Daca exista o labilitate a sentimentului propriei puteri, cele mai mici succese duc la un salt exagerat in domeniul constiintei de sine, iar cele mai neinsemnate nereusite si cea mai usoara critica pot sa o zdruncine groaznic.
Commentaires