Paranoicul de langa noi
- psiholog Bucur Mihaela
- May 26, 2015
- 1 min read

Stiu ca sunt greu de suportat. Totusi, nu trebuie sa presupunem ca toti paranoicii sunt psihotici.
Caracteristicile tipului paranoid de functionare din punct de vedere al afectivitatii si al gandirii apar in diferite grade de gravitate si diferite tendinte.
O caracteristica importanta este lipsa de sinceritate ( in mod intentionat) a paranoicului ca urmare a cresterii propriei importante sau ca si comportament defensiv ( de evitare). Functiile comprtamentului expresiv sunt manipulate in functie de necesitatiile si situatiile aparute, astfel incat zambetul, vorbirea, mimica, gestica devin instrumente in lupta surda si ascunsa pe care acesta o poarta cu ceilalti.
Acest control strict al expresivitatii duce la limitarea spontaneitatii si al statusului corporal, situatie cunoscuta ca si "rigiditatea paranoida"
Paranoizii sunt de doua feluri:
- ascunsi si limitati, care prezinta un cadru mental general incordat si precaut in mod rigid
-aroganti si megalomani, care prezinta un cadru mental arogant si militant in mod activ.
Ambele categorii prezinta absenta sentimentelor tandre si romantice, acestea fiind considerate semne de slabiciune si sunt privite cu rusine, ceea ce duce la micsorarea ariei afectelor si a intereselor (jocuri, arta , muzica) si la restrangerea experientei corporale ( sexualitate mecanica).
Persoana paranoica este mobilizata total, astfel incat toate actele sale sunt orientate catre persoana- tinta cu o intensitate maxima. Din pacate, toata aceasta constructie psihica are la baza o lipsa generala de respect de sine.
Comments